{ "title": "Sigaranın Zararları", "image": "https://www.sigara.web.tr/images/sigaranin-zararlari.jpg", "date": "19.01.2024 17:47:41", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Sigaranın zararları, Günümüzde sigara içenlerden her on kişiden birinin ölüme neden oluyor. Sigara insanlarda sağlık sorunlarının yanında ekonomik ve sosyal olarak da zarar veriyor. Dünyada yoksul aileler bile paralarının bir kısmını sigara içerek harcıyorlar. Kendilerine ve paralarına yazık ediyorlar. Dünyada en çok tüketilen tütün ürünü sigaradır. Sigaradan başka nargile, pipo, puro, tütün gibi ürünler kullanılıyor. Sigara içmek yalnızca içenlere değil sigara kullanmayan kişilere de dumanıyla zarar veriyor. Evde ve çocuğunuzun yanında kesinlikle sigara içmeyin ve içene de izin vermeyin. Çünkü çocuklarımızın sağlığı bizim için her şeyden daha önemlidir. Geleceğimize sağlıklı nesiller yetiştirmeliyiz. Ülkemizde sigaranın yol açtığı hastalıklar insanları hayatlarını ölümle sonlanıyor. Sigara tiryakiliği en öldürücü toplumsal zehirdir. Kendinizi bile bile zehirlemek çok saçmadır. Sigarayı bırakmayı kendiniz başaramıyorsanız bir doktordan yardım almak gerekir. Sigarada vücudumuz için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı maddeler vardır. Kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor ve insanların en az 81 tanesini doğrudan kanser oluyor ve yatağa bağlı olarak tedavi edilmeye çalışılıyor ama başarısız oluyor ve sigara önce süründürüyor sonra öldürüyor.

Sigaranın başlıca zararları nelerdir?
Sigaraya başlama neden olur?

İnsanlar ve özellikle gençlerimiz birbirlerine özenti olarak başlar. Gösterişe meraklı oluyorlar ve gösteriş yapmak için de sigara içebiliyorlar. Sigara içen büyüklerini örnek alıyorlar veya taklit ediyorlar. Özgürlük macera olsun diye içenler bile var. Evde aile geçimsizliği ve sıkıntı, stres olduğu zamanda çocuklar sigaraya başlıya biliyorlar. Büyüklerle zıtlaşma, özgüveni olmayan ve utangaçlık durumunda olanlarda sigaraya başlıyorlar. Arkadaş ısrarı ile sigaraya başlayanlarda çok oluyor. Bazıları İlişki kurabilmek, eğlence, zevk kilo almamak gibi nedenlerle sigaraya başlıyorlar. Bunlar çok yanlış nedenlerdir. Bu gibi sebeplerin olmaması için çocuklarınıza ilgi gösterin ve onlarla arkadaş olun. Sigara içenler kendilerini savunurlar ve kendilerini savunmaları için hep bir sebepleri vardır. Mesela sinirlerimi yatıştırıyor gibi, beni canlandırıyor, sıkıntılarımı gideriyor, düşünmeme yardım ediyor, kendime olan güvenimi arttırıyor gibi yanlış düşüncelere sahip olabiliyor. Bu sebepler sadece kendilerini kandırmak oluyor. Sigara içenlerde akciğer ve solunum yollarında sürekli enfeksiyon sorunları oluyor. Bronşit, amfizem, astım, akciğer kanseri, yemek borusu kanseri, pankreas gırtlak kanserine sebep oluyor. Sigara içen kişinin yanında durduğumuzda pasif içici oluyoruz. Bu da içen kişiden daha fazla zarar görüyor. Bu olay çocuklar için daha çok riskli  ve tehlikeli oluyor. Çünkü çocukların akciğerleri tam olarak gelişmediği için çok tehlikelidir. Çünkü çocuklar yetişkinlerden daha fazla ve hızlı nefes alıyorlar. Bu nedenle daha fazla sigara dumanına maruz kalıyorlar. Yani çocuklarda pasif içici oluyorlar. Pasif içici durumundaki çocuklarda boğaz enfeksiyonları ve bronşit sıklıkla görülüyor. Çocuklarda kanserin %15'i babasının sigara içmesinden oluyor. Sigara içen babaların çocukları kanseri önleyici genden yoksun olarak doğuyorlar. Hamile olan kadınların sigara içmeleri bebeklerin eksik kilolu olması ve zekâ eksikliğine sebep oluyor. Anne ve babası sigara içen çocukların akciğer enfeksiyonuna yakalanma riski çok yüksek oluyor. Anne ve babası sigara içen çocuklar astım hastalığına daha fazla yakalanıyor ve akciğer fonksiyonları bozuluyor. Sigara içmediği halde, sigara içenlerle kapalı yerde 4 saat duran bir insan 10 tane sigara içmiş kadar zarar görüyor. Sigara içenler hem çevreye hem de kendilerine zarar veriyor.
" } ] }