{ "title": "Sigaranın Vücuda Zararları", "image": "https://www.sigara.web.tr/images/sigaranin-vücuda-zararlari.jpg", "date": "18.01.2024 22:39:16", "author": "selvi un", "article": [ { "article": "
Sigaranın Vücuda Zararları, Sigaranın sağlığa ne kadar zararlı olduğu bilinmesine rağmen birçok kişi bunu bile bile kullanmaktadır. İnsan vücuduna en zararlı alışkanlıklar arasında ilk başlarda yer alan sigarayı uzun süre kullanan kişilerde rastlanan hastalıkların maalesef geri dönüşü mümkün olmamaktadır.

Sigaranın vücuda verdiği zararlar şunlardır: Genel olarak bulunulan ortama kötü ve ağır koku yayılır. Sigara cildi bozacağı için ciltte kararma ve yaşlı gösterme belirtileri başlar. Dişler sararır kirli ve pis görünür ve diş eti hastalıklarına sebep olur. Tat alma eksikliğine sebep olur ve kanser riski artar.

Sesin kalınlaşmasına sebep olur. Boğazı tahriş eder. Kalp ve damarlara zarar verdiği için kalp krizi, damar tıkanıklığı, tansiyon problemi gibi rahatsızlıklar baş gösterir. Sigara kullanımı gözlere de zarar verir. Burunda koku alma duyusu azalır. Akciğerleri de etkiler nefes darlığına sebep olur. Akciğer kanserine sebep olabilir. Gözlerde katarakt ve ileri yaşta körlük meydana gelir. Tüm organlarda tahribata yol açar. Ellerde parmaklarda kararmaya sebep olur, tırnaklarda zayıflama görülür. Kemik erimesine sebep olur. Vücutta yorgunluk, uykusuzluk, strese yol açar. Özellikle hamilelikte sigara içilirse bu bebeğe de zarar verir. Sigara tüketimi vücutta birçok kanser türünün oluşmasına neden olur. Bunlardan bir kısmı şunlardır: Akciğer kanseri, ağız kanseri, gırtlak kanseri, mide kanseri, böbrek kanseri gibi.

Sigara insanlarda bağımlılık yapar bunun nedeni içindeki nikotindir. Sigara içen kişilerde sırt ve bel ağrısı olur. Sigara içen kadınlarda erken menopoza girme olasılığı yüksektir. Diş kayıplarına neden olur. Sigara tüketimi ülkemizde her geçen gün hızla yayılmaktadır. Sigaraya bağlı ölümler günden güne artış göstermektedir. Sigara kullanımını ortadan kaldırmak için gerekli eğitimleri vermek ve insanların yaşam standartlarını yükseltmek gerekmektedir.
" } ] }