{ "title": "Sigara Kilo Aldırırmı", "image": "https://www.sigara.web.tr/images/sigara-kilo-aldirirni.jpg", "date": "21.01.2024 12:06:31", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "
Sigara Kilo Aldırır Mı, Sigaraya başlayanlarda ve sigara tiryakisi olup da sigarayı bırakan kişilerde de kilo artışı görülebilir. Bu kilo artışı bazı tiryakilerin sigarayı bırakmasını engelliyor. Oysa sigarayı bıraktıktan sonra kilo artışına hâkim olmak tamamen kişiye bağlıdır. Araştırmalar sigarayı bırakan kişilerin ortalama 2-5 kilo gram arasında kilo aldığını, her gün içilen sigara miktarına bağlı olarak alınan kilonun da değişiklik gösterdiğini belirtiyor. Bir günde iki paket sigara tüketen insanlar günde bir paket sigara içenlerden daha fazla kilo almaktadır ve kilo artışı özellikle sigara bırakıldıktan ilk altı aylık süreçte meydana gelmektedir. Sigarayı bırakmak ile kişilerdeki kilo artışı arasında nasıl bir bağ vardır? Sigarayı bırakmak isteyen herkes kilo almaya mahkûm mudur? Bu kişilerin kol alma nedenleri nelerdir?

Sigarayı bıraktıktan sonra enerji dengesizliği kilo artışlarının en büyük nedenidir. Harcanan enerji ile alınan enerji arasındaki dengesizlik ağırlık artışlarında rol oynayan en temel faktördür. Bir kişinin günlük alması gereken enerji kişinin, yaşına, cinsiyetine, ağırlığına, metabolizmasına ve günlük yaptığı egzersiz miktarına bağlıdır. Bütün bu sayılanlar dikkate alınarak alınan ve harcanması gereken enerji arasında bir denge tutturmakta fayda var. Bir kişinin 1 kilo gram kaybetmesi ya da kazanması için gerekli olan enerji yedi bin kaloridir. Fazladan aldığımız her yedi bin kalori vücudumuza bir kilo gram kilo olarak yansıyacaktır. Harcadığımız her yedi bin kalori ise bir kg kaybetmemizi sağlayacaktır. İşte buradan çıkaracağımız sonuç şudur; aldığımız ve harcadığımız enerji arasındaki dengeyi sağlamamız ağırlığımızı kontrol etmemize yardımcı olacaktır.

Metabolizmamızın yavaşlaması kalp, karaciğer, beyin gibi en önemli organların normal olarak çalışabilmesi için enerjiye ihtiyaç duyar. Her gün aldığımız enerjinin yüzde 70'i bu saydığımız organların fonksiyonlarına harcanır. Sigarada bulunan etken madde nikotin metabolik hızı arttırır ve buna bağlı olarak da harcanan kalori miktarını artırmaktadır. Fakat bu yöntem kalori harcamak için başvurulan sağlıksız bir yöntemdir. Sigara içtikten sonra metabolizmada hızlanma meydana gelir, içilen her bir sigara kalbin dakikada on ile yirmi arası kadar daha fazla vuruş yapmasına sebep olur. Aslında sigara içenlerde kalp rahatsızlıklarına daha fazla rastlanması da bundandır. Sigara bırakıldığı vakit metabolik hız azalarak olması gereken sağlıklı seviyeyi bulur.

Metabolik hızın normal seviyeye düşüşü birkaç hafta ya da birkaç ay sürebilir. Bu esnada daha az kalori harcanıyor olması ise kilo alma ihtimalini arttırır. Fakat hiçbir zaman metabolizmanın hızlanmasını sağlamak için sigara içmek doğru değildir. Sigara kullanırken kilo artışına engel olabilmenin en mucizevi yolu spordur. Sigarayı bırakmaya niyetlenen bağımlı içiciler bunu başarılı bir şekilde atlatmak için sigarayı bırakma sürecinde sporu mutlaka yaşamlarının bir parçası haline getirmeyi öğrenmeleri gerekir. Araştırmalar sigarayı bırakan insanların, sonraki süreçte yemek tüketimlerini arttırdıklarını göstermektedir. Beslenme konusundaki dengesizliklere de dikkat edilmesi son derece önemli bir husustur. Sigarayı bıraktıktan sonra tat, koku alma gibi hislerinin normale dönmesinden dolayı iştahta artışlar meydana gelmektedir ve yemek tüketimindeki artış ile sevilen ve sevilmeyen besinlerde de değişiklikler olabilmektedir. Özellikle yüksek kalori içeren tatlı, yağlı besinlerin tüketilmesinde artış gözlenmiştir. Sigara bırakıldıktan sonra sürekli ağızda bir şey olması gerektiği hissi olur. Buda kişilerin sürekli açlık hissine kapılmasına ve bir şeyler atıştırmasına neden olur. İşte bu nedenle sürekli bir şeyler yiyor olmakta alınan enerji miktarını arttırır. Bunun kiloya dönüşmesine engel olmanın en iyi yolu ise spordur.
" } ] }