{ "title": "Sigara İçen Kadın", "image": "https://www.sigara.web.tr/images/sigara-icen-kadin.jpg", "date": "20.01.2024 07:07:09", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Sigara içen kadın, Sigara içen kadınlar içmeyenlere göre iki yıl daha önce menopoza giriyor. Sigara içen kadında ana yumurta hücreleri zarar görüyor ve bu da kadınlarda kısırlığa sebep oluyor. Sigara içen kadınlarda yumurta kalitesi düşüyor. Hamilele kadınlarda düşük sebebi oluyor ve tüp bebek şansları azalıyor. En üzücü tarafı da kadınlar bunları bile bile sigara içmeye devam etmeleri oluyor. Bunlara rağmen üreme çağındaki kadınlararasında sigara içenlerin sayısı artıyor. Kadınların hamilelik dönemlerinde sigara içmeleri, anne karnındaki bebek üzerinde olumsuz etkiler yapıyor. Sigara tiriyakisi olsa bile anne adayı hamileyken sigaradan uzak durması gerekiyor. Hem kendi sağlığı için hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Sigara dumanındaki zararlı bileşik, kadının üreme sistemindeki değişik hedef ve etki mekanizmalarına zarar veriyor. Yani kadınların çocuk sahibi olma şansları azalıyor. Aslında sigaranın kendisi stres ve sıkıntı kaynağıdır. Özellikle sigara içme alışkanlığı hamilelik döneminde devam ederse daha tehlikeli bir hale geliyor.

Sigara içen hamile kadınlardaki fizyolojik etkisi

Hamile kadınların sigara içmesi akciğerleri daraltarak akciğerlere daha az hava girmesine neden oluyor. Damar daraldığı için tansiyon yükseliyor, nabzı hızlandırır, bulantı ve kusmaları daha da artırıyor, çabuk yorulmaya yol açar ve iştahsızlığa sebep olur. Sigara içen kadınlarda guatrın daha sık görülüyor. Sigara içilince kanda tiyosiyanat isimli bir madde artıyor ve madde iyodun tiroit bezine girmesini önlüyor. Yeteri kadar tiroit hormonu yapılmasını engelliyor ve guatr ortaya çıkar. Tiroit hastalığına yakalanmak istemiyorsanız sigara içmeyi kesmelisiniz. Emziren kadınların sigara içmesi sütle çocuğa geçen iyot miktarı azalır ve bebeğin beyin gelişimi iyi olmaz. Emziren kadınlar bu yüzden sigara içmemelidir.

Sigara içen kadınlarda düşüklere sebep oluyor. Sigaranın zararları bununla da kalmıyor ve döllenme sonrası oluşan embriyonun gelişimini bozuyor, hücre zarını kalınlığı artıyor, embriyonun rahim içerisinde tutunmasını zorlaştırıyor. Sigara içen kadınlarda sigara dumanındaki toksit maddeler, rahim içi dokusunun kanlanmasını azaltıyor, embriyonun bu doku içerisinde tutunup köklenmesini engelliyor.

Sigara içen kadında tüp bebek şansını olumsuz etkiliyor. Sigara içen kadın erken menopoz giriyor. Kadının aylık gebe kakma olasılığı azalıyor. Bu durum özellikle herhangi bir nedenden dolayı tüp bebek yöntemine başvuruyor. Sigara içen kadınlarda tüp bebek başarısı içmeyenlere göre daha düşük oluyor. Tüp bebek tedavisine başlamak isteye kadınlar sigara içiyorlarsa öncelikle sigarayı bıraksınlar. Sigaranın her yönden olumsuz etkileri olduğu için sigarayı bırakmak en iyi yöntemdir.
" } ] }