{ "title": "Lazerle Sigara Bırakma", "image": "https://www.sigara.web.tr/images/lazerle-sigara-birakma.jpg", "date": "19.01.2024 20:47:57", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Lazerle sigara bırakma, yönteminde kişinin sigarayı ne zamandır içtiği ya da ne kadar sigara içtiği önem taşımaz. Burada önemli olan kişideki sigarayı bırakma isteğidir. Soğuk lazer ışığı çeşitli medikal sorunlarda yaklaşık 30 yıldır kullanılan bir yöntemdir. Bu konuda yapılan bilimsel araştırmalarda bu yöntemin uyku hali yaratma ve rahatlama hissi vermesinin dışında başka bir yan etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Kişi sigarayı bırakmayı ne kadar isterse lazerle sigara bırakma o derece başarılı olur.

Lazerle sigara bırakma nasıl uygulanır?

Bu yöntemde kulakta, burunda, ellerin parmak uçlarında ve alında olan belli refleks noktalarına ki bu noktalar toplamda 37-41 arasındadır ve noktaların her birine 60 saniye kadar soğuk lazer ışığı uygulanır. Bu sırada lazer herhangi bir şekilde ısı vermediğinden, cilde zararı da olmaz. Kişi herhangi bir şekilde acı ya da yanma gibi hisler duymaz.

Lazer ışığı belli noktaları uyarır, endorfin ve seratonin nörotransmitter etkinliğini dengeleyerek etkisini gösterir. Bunlar gevşeme, rahatlama etkisi ile mutluluk etkisi yaratır. Bu etki biyokimyasal olup, seratonin ve endorfin salgısını arttırır. Vücutta rahatlamayla birlikte kendini iyi hissetme, mutlu olma gibi duygu durumları oluşur.

Kişinin sigarayı bırakma sürecinde en önemli zorluk irade gücünün eksikliğidir. Bununla huzursuzluk artar ve sigaraya yeniden başlanır. Aynı zamanda mutlu olma duygusu kaybedildiğinden, kişide depresif ruh hali ortaya çıkabilir. Uyku konusunda düzensizlik çekilebilir, uyku kalitesi kaybolur.

Lazer yöntemi uygulandığında ise kişideki fiziksel ve psikolojik etkiler azalır. Belirtiler daha az etkili olur, stres yaşanmadan sigara bırakma dönemi geçirilebilir. Sigara içilmese bile kişi kendisini daha mutlu hissetmeye başlar. Bir anlamda sigarasız bir yaşam başlamıştır. Kendini mutlu hissettiği bir süreç geçirilebilir. Lazerle sigara bırakma yönteminde ilk seans ortalama 1 saat devam eder. Buna 30 dakikalık destek seansları uygulanabilir.

Lazerle sigara bırakma kilo almanıza da engel olabilir

Sigara bırakıldığında kilo alınacak diye bir sorunda bulunmamaktadır. Kişiden kişiye değişen psikolojik ve fiziksel etkiler yüzünden kişiler kilo alma sorunu yaşayabilir. Bu etkilerin başında sigaranın içindeki nikotinin metabolizmayı hızlandırması gelir. Sigara bırakıldığında kişinin bedeninde ortalama 200 kalorilik bir fazlalık olacaktır. Bu kontrol altına alınırsa, kişi kilo almayabilir. Ancak diyet ve egzersizle fazla enerji düzene sokulursa, kilo alma sorunu yaşanmaz. Nikotinin beyindeki iştah açma kimyasalı olan Y (NPY)'yi etkilemesi iştahı bastırdığından, sigara bırakıldıktan sonra kişinin iştahı açılabilir. Ayrıca sigaranın engellediği koku ve tat alma duyuları, lazerle sigara bırakıldıktan sonra daha işlevsel hale geldiğinden kişinin iştahı açılabilir. Daha fazla yemek yeme hissi ortaya çıkabilir. Kişinin sigarayı bıraktıktan sonra bu boşluğu çikolata, kuruyemiş gibi atıştırmalıklar ile doldurması nedeniyle de kilo alma riski ortaya çıkabilir. Lazerle sigara bırakma yöntemi aynı zamanda kişinin metabolizmasını hızlandırır ve iştahını kontrol altına alır. Bu nedenle hem sigara bırakılmış olur hem de kilo alma riski oldukça azaltılır.
" } ] }