{ "title": "Alkol ve Sigara", "image": "https://www.sigara.web.tr/images/alkol-ve-sigara.jpg", "date": "20.01.2024 17:03:29", "author": "esin veske", "article": [ { "article": "
Alkol ve Sigara, alkol içerken yakılan sigara, bazı sigara içicilerine oranla özelmiş hissi verir ve birçok sigara içicisi alkol kullandığında içtiği sigara sayısı fazlalaşır. Muhakkak bulunmaktadır alkol aldığı anlarda daha fazla sigara içenler. Bunun üç nedeni bulunmaktadır. Alkol içtiğimiz anlar genelde rahatladığımız, sakin olduğumuz anlardır. Bazen buna sevdiğimiz insanlarla sohbet etmekte veya yemek de eklenebilir. Dolayısıyla asıl özel olan o anın kendisidir, o esnada sigara içerek kendini zehirlemek değil.

Alkol aldığımız zaman bir şey yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar. Alkol aldığımız anlarda korkularımız yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar. Alkol sigaranın ne kadar ölümcül bir hastalık olduğunu bir süreliğine bize unutturur ve sigara içmenin yarattığı sağlık korkusunu hissetmemizi önler. Yani alkol, sigara içmenin meydana getirdiği korku ve suçluluk duygusunu hissetmemizi önler. Bu sebeple alkol aldığımız anlarda hem korkmadan hem de bir suçluluk duygusu yaşamadan kendimizi bol bol sigarayla zehirleyebiliriz. Alkollü anlarda sigara içmeyi daha özelmiş gibi hissettiren diğer sebep budur.

Her insanın vücudunun sigaranın içerisindeki zehirlere belli bir tolerans gücü mevcuttur. Kimi insanın vücudu 5 adet, kimi insanın ise 20 adet, kimisinin ise 50 ya da 60 adet sigarayı kaldırır. Alkol tükettiğimiz zamanlarda daha fazla sigara içmenizin ve alkol yanında bulunan sigaraları daha özel zannetmemizin diğer bir nedeni ise alkolün vücudumuzun hassasiyetini uyuşturmasıdır. Bu nedenle alkol tüketen herkes, vücudunun kaldırabileceğinden daha fazla zehri, zorlanmadan vücuduna alabilir ve vücudunun uyuşmuş olması nedeniyle zehirlerin ağırlığını hissedemez. Bu sebeple alkollü bölgelerde içilen sigaralar daha özelmiş gibi gelir. Bu ne cins bir hobi keyiftir ki ne kadar az hissedersem o derece güzel oluyor. Hangi vakit alkolün tesiri biter (Çoğunlukla ertesi sabahları) ne kadar fazla sigara içmişim o vakit, boğazımızda hissederiz.

Sigaranın sağlık üstünde de etkilidir. Zamanı geldiği için kısa bir şekilde sigaranın sağlık üstündeki etkilerine değinecek olursak, istatistiklerin net bir biçimde gösterdiği üzere, sigaraya bağlı oluşan hastalıklar, günümüzde ölümlerin en fazla görülen nedenidir. Hatta prematüre doğumların da en önemli 2 ya da 3 nedeni arasında bulunmaktadır. Dolayısıyla sigara, çağımızın en ölümcül katilidir diyebiliriz. Örneğin yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde her sene ortalama 500.000 insan sigara nedenli olan hastalıklardan dolayı ölmektedir.

Daha net bir istatistik oluşturmamız gerekirse, düzenli bir şekilde sigara içen erkeklerin beklenen yaşama oranları (Normalde en gelişmiş ülkelerde bile ortalama 70 senedir). 13.2 yıl, kadınlarda ise 14.5 yıl düşmektedir. En net istatistik ise şudur ki, sigara içen insanın 60 yaşından önce yaşamının sona erme durumu, sigara içmeyen bir insanın 60 yaşından önce ölme ihtimalinden 3 kat daha fazladır.

Alkolün sağlık üstündeki etkileri, alkolün öldürücülük miktarı sigara ve diğer ölümcül uyuşturuculara nazaran oldukça az olduğu için, doktoralar alkolün uzun süren etkilerinden bahsetmektedirler. Alkolün sağlık üstündeki etkileri oldukça değişik oranlarda ve biçimlerde oluşabilmektedir. Alkolün kimi durumda, sigaradaki rastlantısal olumlu durumların aksine, tıbbi olumlu etkileri keşfedilmekle beraber, yüksek tüketimi ölümcül bir sonuçla bitebilmektedir. Dolayısıyla alkolün etkilerini incelemek biraz daha zor ve ayrıntılı bir iştir, sigaradaki kadar net değildir.

Alkolün zararlı olan etkilerine bahsedecek olursak, alkolikler üstündeki etkiler araştırılmalıdır. Çünkü bu insanlar gerek psikolojik gerekse de fiziksel bir şekilde alkole bağımlıdırlar ve vücutlarına aldıkları yüksek miktarda alkol, hücrelerinin biyokimyalarını etkileyerek olumsuz olan etkileri göstermektedir. Yoğun alkol tüketiminde yakalanma riskinin yükseldiği bu riskler sigara kadar yükselmemektedir.
" } ] }